Strategie bepaalt IT…Punt

“Strategie bepaalt IT”, dat  was een tweet die Frank Van Massenhove, voorzitter FOD sociale zekerheid gisteren de wereld instuurde. Nu heb ik veel respect voor Van Massenhove, een beter functionerend ambtenaren apparaat, daar worden we allemaal beter van en het lijkt (vanop afstand) toch zo te zijn dat men bij Sociale zekerheid mooie dingen bereikt.

Tegelijk ben ik het niet eens met zijn stelling en de toonaard van die tweet. Het lijkt alsof Van Massenhove en zijn team de strategie bepalen en vervolgens moet IT operationeel ondersteunen. Ja, natuurlijk hoort dat erbij, maar tenzij Van Massenhove zelf een IT- specialist is, laat hij (mogelijks) heel veel opportuniteiten liggen.

De mogelijkheden van technologie zijn vandaag van die aard, dat je hiermee best rekening houdt bij het bepalen van je strategie. Het juist inschatten van die mogelijkheden-en vervolgens het één en ander  in realiteit brengen- lijkt me bij uitstek, nog steeds, de taak van IT.

Graag geef ik een voorbeeld welke de nieuwe exponentiële mogelijkheden van technologie goed illustreert. Eén en ander verandert sneller dan velen denken…

Tot voor kort nam men aan dat een hele hoop menselijke taken en functies onmogelijk door machines overgenomen zouden kunnen worden. Het autonoom besturen van een voertuig bijvoorbeeld,  zou nog  decennia lang onmogelijk blijven. Dat was dan ook de officiële conclusie van de eerste Darpa Grand Challenge (2004) dewelke een wedstrijd was, georganiseerd door de Amerikaanse overheid, met als doel de ontwikkeling van dergelijk voertuig: de winnende “auto” kon niet eens 15 kilometer rijden- in de woestijn en had hier uren voor nodig…
Zes jaar later kondigt Google aan dat een vloot van auto’s meer dan 100.000 mijl gereden heeft in het Amerikaanse verkeer, autonoom en zonder ongelukken!
Zes jaar geleden nog ondenkbaar, vandaag realiteit.

Zo zijn er noch talloze voorbeelden te geven van hoe technologie vandaag en in de toekomst  een hele grote impact zal hebben op organisaties. Het beïnvloedt onze manier van werken en zal zelfs het “business model” van talloze ondernemingen drastisch door elkaar schudden.

Wat mij betreft is het IT- departement  bij uitstek betrokken partij om de collega’s te wijzen op de mogelijkheden. IT moet dus mee aan tafel zitten als de strategie besproken wordt. Ik hoop  van harte dat mijnheer Van Massenhove verder gaat op de ingeslagen weg en een voorbeeld blijft voor de modernisering van onze overheid.

Tegelijkertijd hoop ik dat hij IT en de nieuwe mogelijkheden naar waarde schat en dat hij er gebruik van maakt ( en ik ben er zeker van dat er bij het IT-departement meer dan alleen meer “server huggers” zitten).

Een praten?

Boek een afspraak

PS: In de UK gebeuren hele leuke dingen=> met Mike Bracken als “Chief Digital Officer” van/voor de Britse overheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.