PRISM en de veiligheid van uw data in de Cloud

NSA en google appsAfgelopen tijd is er heel wat te doen over en rond PRISM, het programma van Amerikaanse veiligheidsdiensten waardoor ze toegang hebben tot een hoop persoonlijke data.

Haast dagelijks komen wij organisaties tegen die hierdoor terughoudender worden ten opzichte van cloudoplossingen.

Wat ons betreft: onterecht.

Vanzelfsprekend hebben die mensen wel gelijk dat ze kritisch zijn: de veiligheid van uw data is een belangrijk aandachtspunt. En die “veiligheid” heeft diverse aspecten en invalshoeken.

Mijn belangrijkste vraag aan mensen die twijfelen is dan ook  aan welke eisen een veilige oplossing,  in hun specifieke geval, moet voldoen.

In eerste instantie gaat het dan vaak over de angst voor dataverlies: ‘wat als ik alles kwijt ben?’….en in tweede instantie gaat het over ongeoorloofde toegang tot die data….’wie kan dat allemaal zien en lezen?’

En omdat uw data in de cloud piste niet langer bij u op kantoor staat, verliest  men de controle. Dat controleverlies creëert vervolgens  vaak een gevoel van onveiligheid.

Wat ons betreft gaat het echter slechts over een gevoel en blijven we bij ons standpunt dat de public cloud en Google Apps in het bijzonder in vele gevallen de veiligste oplossing is. Lees ook: Cloud Computing en de veiligheid van uw data.

Iedereen maakt natuurlijk zijn eigen keuze- maar wat mezelf betreft ben ik er echt zeker van dat noch de Amerikaanse overheid, noch Google of Microsoft, Amazon, … interesse hebben in mijn data- of  in die van de meeste andere Belgische KMO’s.

De kans dat bij die instellingen (NSA) of bedrijven ( Google, Microsoft, ….)  iemand zit die interesse heeft én dat die iemand dan nog eens bij mijn  data kan, is quasi onbestaande.

Mijn data staan daar dus echt veel veiliger dan bij een lokale speler, die lang niet over dezelfde middelen beschikt om die data te beschermen. Noch op het vlak van   technologie als op het vlak van mensen en (interne) processen. De kans dat er iemand bij zo’n lokaal datacenter wel interesse heeft in mijn data, is vervolgens ook nog eens veel groter… ( lokaal)

En tot slot is enige zin voor realiteit echt wel op zijn plaats: in het geval u werkelijk in het oog zou lopen van de NSA, gaan deze echt wel een manier vinden (of al hebben….) om aan uw data te geraken….Lees ook  NSA heeft toegang tot alle Windows software….. Het moment waarop u uw computer connecteert met het internet, bent u “kwetsbaar”.

Kortom, blijf realistisch, wellicht zet u via een overstap naar Google Apps een serieuze stap voorwaarts naar een veiligere omgeving!

Meer weten? Schrijf u vandaag nog in voor één van onze demosessies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.