Gmail lijkt niet op Outlook.

gmail or outlookRegelmatig organiseren we demosessies waar we in twee uur Google Apps voorstellen. Vaak start zo’n sessie met  mail en dus de Gmail inbox en sommigen zijn dan meteen “ontgoocheld”. Ik krijg wel eens de opmerking dat men de Gmail  interface maar niets vindt. Deze lijkt dan ook niet op de Outlook interface, welke men gewoon is…

Natuurlijk is er een belangrijk technisch verschil: Gmail is een webmail oplossing, een groot verschil met Outlook waar je je mails in principe bekijkt in een “Outlook client”, software geïnstalleerd op je lokale machine.

Los hiervan is het goed om weten dat Google nooit geprobeerd heeft om Outlook na te bouwen. De doelstellingen en focus van Gmail (en bij uitbreiding van  Google Apps) waren bij ontwerp verschillend van de doelstellingen die Microsoft had met Office en Outlook. Op zich logisch want de Microsoft producten vinden hun oorsprong meer dan 15 jaar geleden, in een ander tijdperk dus.

We leven vandaag in een andere wereld. Met andere uitdagingen en dus noden. (meer dan 15 jaar terug was er bijvoorbeeld geen sprake van overvolle mailboxen)

  • Vandaag komt (digitale) informatie  steeds meer en sneller op ons af. 
  • We werken steeds meer in teamverband en dit zowel binnen als buiten het bedrijf
  • Mensen willen en moeten thuis kunnen werken, of onderweg
  • Bovendien liefst allemaal in realtime

Google heeft haar producten ontworpen met dit soort uitdagingen in gedachten. Logisch dus dat er geen gelijkenis is met Outlook. Het vereist wel een korte aanpassingsperiode om te ontdekken op welke manier de Google oplossing beter is. Een goede start hiervoor kan een Google Apps demosessie zijn.

Je kan je er hier voor inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.