Digitale technologie steeds meer op de Europese politieke agenda

Steeds meer komt digitale technologie (en bij uitbreiding Cloud Computing ) ook op de Europese politieke agenda te staan. Europees commissaris voor de digitale agenda, Neelie Kroes, erkent dat Cloud Computing wellicht de basis wordt van onze digitale toekomst.

Kroes erkent en ziet de kansen die Cloud Computing biedt, maar merkt tegelijkertijd op dat de huidige wetgeving nog onvoldoende bescherming biedt. Ook de verschillen in wetgeving tussen de lidstaten onderling blijven voor uitdagingen zorgen. De wetgeving dient dringend verder uitgebreid en aangepast te worden aan de nieuwe realiteit waarbij data de landsgrenzen overschrijdt.

Wijzelf willen hierbij graag opmerken dat een cloud- provider als Google uw data verspreid opslaat in verschillende rekencentra, dikwijls op grote afstand van elkaar(= veilig). De data wordt hierbij voortdurend gerepliceerd en in stukjes geknipt. Hierdoor weet u dus niet altijd exact waar uw data staat (dit proces is immers geautomatiseerd) en het zou  kunnen dat deze dus  buiten de Europese unie terecht kan komen.

De oplossing hiervoor ligt in het “safe harbor” principe, waardoor rekencentra, die bijvoorbeeld in de Verenigde Staten zijn gevestigd, toch privacygevoelige data kunnen opslaan volgens het Europese privacy recht.

Onthoud in elk geval dat u als Belgische KMO  nu reeds  100 % veilig en legaal gebruik kan maken van de nieuwe  mogelijkheden die de Cloud biedt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.