De nadelen van Google Apps

Een overstap naar Google Apps is niet alleen maar  “rozengeur en maneschijn”. In deze blogpost 5 nadelen van de Google cloud

  • verandering: de meeste mensen zijn andere oplossingen gewoon

Ik blijf het heel vaak horen en zien: mensen die voor de eerste keer de Gmail interface vergelijken met hun vertrouwde outlook omgeving, verkiezen de outlook look and feel. Ze zijn het immers gewoon…. Dat wil dus zeggen dat er bij een overstap best wat weerstand te overwinnen is. Gelukkig merken wij wel dat een overstap en aanpassing vaak makkelijker en sneller gaat dan oorspronkelijk gedacht, maar het moeten veranderen en begeleiden daarvan blijft een nadeel.

  •  Offline werken is beperkt en kan enkel met Chrome

Google apps werkt het best als je online bent. Er zijn off line mogelijkheden ( steeds meer overigens) maar hierop zijn beperkingen ( zo kan je bijvoorbeeld maar mail synchroniseren van maximum 1 maand terug) én dien je voor offline mogelijkheden ook gebruik te maken van de Chrome browser. Nu vinden wij Chrome zo ie zo een goede browser ( snel en veilig) maar (nog) niet iedereen is daarvan overtuigd.

  • Integratie met bestaande applicaties

Vaak is het zo dat Outlook integreert met een bestaande applicatie. Bij een overschakeling naar Google Apps moet hiervoor een oplossing gezocht worden. Het kan zelfs gebeuren dat we een bestaande outlook client  moeten behouden als (tijdelijke) oplossing. Sommige dingen uit het verleden (legacy) moet je dus de tijd geven om uit te sterven.

  •  Je hebt een Google Account nodig

Om gebruik te kunnen maken van sommige functies ( bvb online video conferencing/ hangouts of het delen van documenten) heeft ook  je tegenpartij een Google+ account of Google account nodig. En hoewel dit in alle gevallen gratis is, zijn er mensen die zo’n account liever niet maken. Natuurlijk zijn hiervoor diverse oplossingen, maar de omweg is ongemakkelijk en niet ideaal.

  •  Vertrouwen in de Amerikaanse cloud?

Google is als Amerikaans bedrijf onderhevig aan de Amerikaanse wetgeving. Ja, indien ze het echt wil, kan de Amerikaanse overheid een kijkje nemen in jouw inbox.  Wijzelf zijn er zeker van dat die Amerikaanse overheid geen interesse heeft, maar er zijn mensen die daar anders over denken. Aanvullend geven wij nog graag mee dat wijzelf geloven dat het voor die Amerikaanse (of Belgische?)  overheid minstens zo makkelijk zal zijn om jouw data te bemachtigen indien je deze op eigen servers bewaard… ( in het geval natuurlijk dat deze interesse hebben)
Ken jij nog andere nadelen van Google Apps?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.