Drie redenen waarom echte Cloud Computing goedkoper is

In deze post vindt u de wat mij betreft drie belangrijkste redenen waarom (echte) Cloud Computing zoveel goedkoper is. Eén en ander is gebaseerd op een document en studie van Microsoft,  The economics of the cloud, uitgevoerd door twee economisten dewelke beschrijven én bewijzen waarom de (echte) Cloud- oplossing haast altijd goedkoper is.
De kostenbesparingen worden gerealiseerd op drie domeinen:

1/schaalvoordelen van de Cloud- aanbieder

  • elektriciteitskost

Bij het opwekken van “computerkracht” bedraagt de energiekost (meestal elektriciteit) al snel 15 tot 20% van de totaalkost. Efficiënt (kunnen) omgaan met energie is dus uiterst belangrijk. Net omwille van hun schaalgrootte kunnen de grote jongens als Google, Amazon, Microsoft, … hierbij gebruik maken van de meest innovatieve technieken. Bijkomend worden datacenters net daar ingepland waar de (geografische) omstandigheden ideaal zijn (neem als voorbeeld een Google datacenter in Finland waarbij zeewater wordt gebruikt als koeling). Verder begrijpt u dat Google of Microsoft elektriciteit kunnen inkopen onder interessantere voorwaarden dan uzelf of uw lokale hoster.

  • arbeidskost voor  onderhoud van de infrastructuur

Waar in een traditioneel datacenter een professioneel IT’er tot 150 servers kan onderhouden en overzien, beheert diezelfde admin in een cloud datacenter duizenden servers. Dit kan dankzij verregaande automatisatie. Letterlijk miljoenen servers worden gemonitord door een paar technici vanuit hightech controlekamers verspreid over diverse locaties.

  • hardwarekost

Hoewel de kost van de fysieke machines in de totaalkosten beperkt is, mogen we ook de hardwarekost niet over het hoofd zien.  Grote Cloud-providers kopen miljoenen servers, een bedrijf als Google maakt deze zelfs voor zichzelf. Ook hier worden voordelen van tientallen procenten behaald.

  • toegenomen nood aan veiligheid en beschikbaarheid

Net omdat we steeds afhankelijker worden van IT- systemen, is IT genoodzaakt om zwaar te investeren in veiligheid. Gegevens mogen nooit verloren gaan en IT- systemen moeten steeds beschikbaar zijn. Dit kost veel geld, maar wordt natuurlijk relatief als je het een en ander kan spreiden over miljoenen klanten.

2/ schaalvoordelen langs de vraagzijde, de klant

Als je naar de kost van  IT- systemen kijkt, moet je ook stilstaan bij het feit dat deze vaak overgedimensioneerd (moeten) zijn om piekmomenten op te vangen. Medewerkers komen ‘s morgens binnen en checken hun e-mail, net op dat moment wordt de mailserver dus uiterst bevraagd, een uur later is dit al veel minder. Die extra capaciteit die u nodig heeft, kost dus geld.
Echte Cloud- providers kunnen dit opvangen en benutten de capaciteit op een veel efficiëntere manier. Natuurlijk kan dit ook in een lokaal datacenter, maar ook hier is het een kwestie van gezond verstand om te zien  wat de verschillen zijn tussen de mogelijkheden van een lokaal datacenter en een grote, internationale speler: die laatsten combineren bijvoorbeeld capaciteit voor hun zoekmachine, gaming oplossingen, mailsystemen,  youtube infrastructuur…… en dit alles over en doorheen verschillende tijdzones.
De grote spelers benutten dus hun capaciteit veel efficiënter.

3/multi tenancy

Naast de schaalvoordelen die behaald worden op het vlak van infrastructuur,  bespaart u ook veel geld door gebruik te maken van moderne software oplossingen: dat is software die ontwikkeld is met “de cloud” in gedachten en volgens het ‘multitenant’- principe.
Eenvoudig gezegd wil dit zeggen dat meerdere klanten (tenants of huurders) éénzelfde IT- service (infrastructuur, database, code, ….) als het ware simultaan gebruiken.
Ook dit biedt enorme voordelen:  het upgraden van de software gebeurt gelijktijdig voor iedereen. De kost hiervan wordt dus ook weer over miljoenen klanten gedeeld.

Google Apps is een goed voorbeeld van zo’n multinenant oplossing: gebruik makende  van recente mogelijkheden en ontwikkelingen biedt Google  enorme voordelen op het vlak van prijs (€40  per gebruiker per jaar), veiligheid en functionaliteit.

Dit staat in schril contrast met bijvoorbeeld de hosted exchange oplossing van diverse “cloud aanbieders” en hosters:  vaak zie je dat deze vandaag- begin 2013 – nog steeds Exchange 2010 aanbieden, of erger… Achterliggende reden is de enorme complexiteit die gepaard gaat met het aanbieden van al die verschillende exchange omgevingen. De server staat niet meer bij u, maar bij de hoster. Dat dergelijke oplossingen vaak tot meer dan vier keer duurder zijn, leest u hier waar we Google Apps vergelijken met een hosted oplossing van Combell.

Microsoft zelf berekende de impact van  bovenvermelde drie factoren en probeerde de schaalvoordelen in concrete cijfers uit te drukken. Zo maakt men de berekening dat een datacenter met 100.000 servers een TCO (total cost of ownership) heeft dewelke 80% ( tachtig!) lager is dan eentje met 1000 servers….

In realiteit staan er veel meer dan 100.000 servers in de grote datacentra van vandaag en vaak een pak minder in uw eigen datacenter….. In  praktijk zal het verschil in kostprijs vaak dus nog meer dan 80% bedragen.

Dat is dé reden waarom u vandaag moet overschakelen naar échte Cloud Computing. Benieuwd naar wat u kan doen voor €40 ?

Contacteer ons vandaag nog.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.