Cloud Computing en de veiligheid van uw data

Heel wat mensen hebben (terecht) vragen over en rond de veiligheid van hun data in de Cloud. Waar je vroeger wist dat je data veilig stond op een fysieke server binnen je bedrijfsmuren, wordt je nu geconfronteerd met het feit dat je data “ergens op het internet staan”.
En dat creëert vaak een gevoel van onveiligheid.

In elk geval kan u het zich niet veroorloven uw data kwijt te spelen en wilt u er op elk moment over kunnen beschikken. Ook wilt u onder geen beding uw gegevens in de verkeerde handen terecht zien komen. Een andere belangrijke vraag die zich stelt is wat er gebeurt als u besluit te veranderen van IT- leverancier: hoe makkelijk is het om in dat geval te vertrekken; kan u dus uw data “in de Cloud” makkelijk meenemen?

Terechte vragen dus die relevant zijn bij elke IT- keuze die u maakt.
En in haast alle gevallen blijkt de Cloud de veiligste oplossing.

Graag bekijken we als voorbeeld de Google Cloud en belichten we de verschillende aspecten over en rond veiligheid.

  • Het veilig opslaan van uw data of het voorkomen van dataverlies

Een echte cloud- architectuur leent zich bij uitstek om op een veilige manier om te gaan met uw data. U geniet van enorme schaalvoordelen van de cloud-provider. In het geval van Google Apps is dit enorm: honderdduizenden identieke systemen en speciaal ontwikkelde hardware waarop uw e-mail en documenten worden opgeslagen. Elk afzonderlijk gegeven wordt in meerdere datacentra gerepliceerd naar een hoofd- en back-up gegevenscentrum, die vervolgens ook weer worden gerepliceerd- dit alles in real time. Uw eigen IT- afdeling of externe IT- provider kan nooit over dezelfde middelen beschikken. We overdrijven dus niet als we stellen dat uw data “veilig” zijn in de Google Cloud. Meer weten over de veiligheid van de Google datacenters, bekijk dan deze video specifiek rond de veiligheidsmaatregelen die Google neemt.

  • Het altijd beschikbaar zijn van uw data

Google biedt u een 99,9 procent beschikbaarheidsgarantie: u heeft altijd en overal toegang tot de benodigde informatie. En garantie geven is één ding, nog belangrijker is het ook waarmaken in de praktijk: Google behaalde in 2011 een uptime van 99.98 % (op maandbasis). Vanzelfsprekend kan er altijd iets gebeuren, maar die incidenten worden echter steeds zeldzamer en duren vaak slechts enkele minuten. In geval van problemen wordt u gecompenseerd. De beste cloud- providers communiceren op een open manier over de uptime van hun services.

In het geval van Google vindt u via deze site informatie over de prestaties van de Google Apps services.

  •  Privacy en eigendomsrecht van de data

Eén van onze huisregels is dat u te allen tijde moet zorgen dat u eigenaar blijft van uw data. Wij lezen er dus de kleine lettertjes op na. Een zichzelf respecterende cloud- provider laat geen enkele twijfel. Google maakt dus  geen enkele aanspraak op de eigendomsrechten van uw gegevens. Het enige wat men doet is het bewaren van deze gegevens. Deze worden  niet gedeeld, behalve zoals nadrukkelijk wordt beschreven in het privacybeleid. Google houdt de gegevens bij zolang u dat wilt en op eenvoudig verzoek worden uw gegevens onmiddellijk verwijderd.  Meer weten? Via deze link leest u meer over het privacybeleid van Google.

  • Vertrekken bij de cloud- provider

Zo u toch besluit over te schakelen naar een andere oplossing, om welke reden dan ook, moet u op een zo eenvoudige manier kunnen vertrekken en uw data “meenemen”.
Echt eenvoudig zal een overstap in sommige vallen niet  zijn- ook niet in het geval u gebruik maakt van een lokaal systeem….- maar moderne cloud- providers doen er toch alles aan om het u zo makkelijk mogelijk te maken. Google heeft hiervoor zelfs  een speciale  afdeling in het leven  geroepen: dataliberation front: voor elke service leest u hier hoe en op welke manier u kan vertrekken.  * 

  • Samenvattend

Ja, de veiligheid van uw data is heel belangrijk voor een cloud- provider. En ja, die cloud- provider heeft alles in huis om dat goed voor u te regelen!
Als IT- bedrijf durven wij toe te geven dat een cloud- provider beter in staat is de hoogst mogelijke veiligheid voor u te garanderen. Wat een ander beter kan, moet u zelf niet willen regelen. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuzes in het steeds rijker wordende cloud- aanbod.
Begin vandaag, we gaan graag met u in gesprek.

 

*ondertussen vervangen door Google takeout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.